GALICJA
Adres:
11stego Listopada 14, 43-300 Bielsko-Biała
Strona internetowa: www.galicjapub.net
E-mail: --brak--
telefoniczny:
tel.: 33 816 45 51
tel. kom.: --brak--
fax: --brak--
Pub Galicja
Witamy w pubie Galicja, wyjątkowym miejscu w Bielsku-Białej, położonym w ścisłym centrum miasta przy ul. 11 Listopada.
Galicja to pub muzyczny z profesjonalnym zapleczem gastronomicznym, mieszczący się w starych podziemiach zabytkowej kamienicy. Idea tego miejsca powstała z miłości do regionu, jego historii, kultury i tradycji. Unikatową atmosferę tworzą ceglane sklepienia, autentyczne drewniane belki oraz kamienne ściany, pokryte obrazami i fotografiami prezentującymi miasto i okolice. Tą wyjątkową przestrzeń wypełnia codziennie doskonała, klimatyczna muzyka, nie przeszkadzająca w rozmowie, posiłku czy pracy na komputerze. Parkiet taneczny otwieramy regularnie w czwartek, piątek i sobotę (więcej informacji w dziale Oferta oraz Kalendarz imprez).
Galicja to także letni ogródek i kawiarnia z najlepszą kawą i domowymi ciastami. Otwarta już od 9.00 rano. Zapraszamy!
Galicja to potoczna nazwa terenów składającyh się na dawny zabór austriacki. To pojęcie utożsamiane jest często z literacko-malarską i wielokulturową Arkadią. Na peryferiach Imperium Habsburgów ścierały się różnorodne aspekty życia, krzyżowały narody, wyznania, języki.
Galicja to zatem stosunkowo nowe pojęcie o charakterze kulturowym i historyczno-administracyjnym. Zalicza się do niej ziemie południowej Małopolski po Wisłę, Ruś Czerwoną oraz zachodnią część Podola.
Granice Galicji nie pokrywają się z granicami dawniejszych krain historycznych ani regionów geograficznych takich jak Małopolska czy ziemia halicka.
PRZYSTAWKI:
Medalion pleśniowy z żurawiną i ananasem (CAMEMBERT WITH PINEAPPLE AND CRANBERRY SAUCE)
Ser alla Pilzner z sosem tatarskim (DEEP FRIED CHEESE WITH TATARE SAUCE)
Deska serów europejskich z bagietką (CHEESE PLATE)
Krewetki na oliwie lub maśle czosnkowym z bagietką (PRAWNS FRIED WITH OLIVE OIL OR GARLIC BUTTER)
ZUPY
Krem z brokułów z prażonymi migdałami (CREAM OF BROCCOLI)
Barszcz czerwony z 2 pierogami (BEETROOT SOUP WITH BEEF RAVIOLI]
Krem borowikowy z grzankami (CREAM OF MUSHROOMS)
Francuska zupa cebulowa z grzankami (FRENCH ONION SOUP)
Barszcz czerwony z kołdunami (BEETROOT SOUP WITH BEEF DUMPLINGS)
Kołduny w rosole (CHICKEN BROTH WITH BEEF DUMPLINGS)
D A N I A Z R Y B
Pstrąg pieczony z masłem koperkowym (ROASTED TROUT WITH DILL AND BUTTER)
Grillowany stek z łososia w sosie koperkowym (SALMON STEAK WITH DILL SAUCE)
Sandacz z grilla z sosem kurkowym (GRILLED SANDER WITH CUCUMBER OR MUSHROOM SAUCE)
Grillowana Dorada (GRILLED GILTHEAD]
M A K A R O N Y
Spaghetti Bolognese (SPAGHETTI BOLOGNESE)
Spaghetti Carbonara (SPAGHETTI CARBONARA)
Tagiatelle z borowikami (MUSHROOM TAGIATELLE)
Tagiatelle ze szpinakiem (SPINACH TAGIATELLE)
Penne Quattro Formaggi
D A N I A D N I A
Kotlet schabowy z kością GIGANT ziemniaczki i kapusta zasmażana
(PORK CUTLET WHITH POTATOES AND FRIED CABBAGE)
Pieczeń wieprzowa w sosie własnym kluski śląskie i kapusta zasmażana
(ROAST PORK WHITH TRADITIONAL BOILED POTATOE BALLS AND FRIED CABBAGE)
Ryba Szefa - Delikates w pomidorach z czosnkiem, oliwkami z bukietem warzyw, sałatką
(FISH OF CHIEF WITH TOMATOES, GARLIC OLIVES, SALAD, VEGETABLES)
D A N I A G Ł Ó W N E
Pierogi ruskie (8 szt.) (DUMPLINGS WITH CHEESE, POTATOES AND ONIONS – 8 PCS)
Pierogi z kapustą i grzybami (8 szt.) (DUMPLINGS WITH SAUERCRAUT AND MUSHROOMS – 8 PCS)
Pierogi z mięsem (8 szt.) (DUMPLINGS WITH MEAT – 8 PCS)
Misa pierogów- kompozycja 3 smaków (12 szt.) (MIXED DUMPLINGS – 12 PCS)
Grillowany filet drobiowy(GRILLED CHICKEN FILLET)
Wytworna rolada drobiowa nadziewana serem fetą i szpinakiem (CHICKEN ROULADE WITH FETA CHEESE AND SPINACH)
Smażona polędwiczka wieprzowaw sosie borowikowym lub kurkowym(ROASTED LOIN OF PORK WITH MUSHROOM SAUCE)
Polędwiczka z dzika w sosie borowikowym lub leśnym (BOAR LOIN WITH MUSHROOM SAUCE)
Stek z polędwicy wołowej (FILLET STEAK )
Kotleciki jagnięce 5 szt. (FOUR LAMB CHOPS WITH SWEET AND SOUR SAUCE)
S A Ł A T K I
Misa sałaty - mała (SALAD WHIT TOMATOES, CUCUMBERS, ONION ) SMALL
Misa sałaty - duża (SALAD WHIT TOMATOES, CUCUMBERS, ONION ) LARGE
Sałatka grecka - mała (GREEK SALAD -SMALL)
Sałatka grecka - duża (GREEK SALAD- BIG)
Sałatka z grillowanym kurczakiem z sosem czosnkowym (CHICKEN SALAD WITH GARLIC SAUCE
D O D A T K I
Ryż biały (WHITE RICE)
Bukiet warzyw (BOILED VEGATABLES)
Frytki (FRENCH FRIES)
Buraczki zasmażane (FRIED BEETROOTS)
Ziemniaki opiekane (ROASTED POTATOES)
Kapusta zasmażana (FRIED CABBAGE)
Ziemniaki opiekane z rozmarynem (ROASTED POTATOES WITH ROSEMARY)
Szpinak zasmażany(FRIED SPINACH)
Kluski śląskie (TRADITIONAL BOILED POTATOE BALLS)
C I A S T A I D E S E R Y
Szarlotka, Sernik, Tiramisu, Krówka
Szarlotka na gorąco z bitą śmietaną i lodem
Sernik na gorąco z malinami
Puchar lodowy z owocami
Puchar lodowy z gorącymi malinami
Właściciel serwisu nie odpowiada za prawidłowość danych teleadresowych, treści ofert zamieszczonych
w bazie firm i usług, ogłoszeniach oraz wiadomości wysyłane poprzez formularz kontaktowy.